diumenge, 19 de novembre del 2023

PARLEM DELS QUI TRENQUEN ESPANYA

     Per Enric Casado

Si parlem dels qui trenquen Espanya, no hem d’oblidar mai que un dels primers en “trencar” el que alguns defenen hui com “Espanya” va ser Felipe V de Borbón” amb la cessió de territoris de sobirania “espanyola” per aconseguir la corona i el poder. Els defensors de la monarquia borbònica volen que oblidem les conseqüències que va tindre pels “Regnes de les Espanyes” l’arribada de “los Borbones” a la corona gràcies al Tractat d'Utrecht.

El Tractat d'Utrecht, signat en 1713 i encara vigent, va marcar no només l'ascens de la dinastia de “los Borbones” amb Felipe V al tron, sinó també la pèrdua de diversos territoris “espanyols” claus a la península Ibèrica i a la resta d’Europa i de les seues colònies que havien estat vitals per a la “glòria” passada d'”Espanya”. Per aconseguir que el “Borbón” arribara al tron espanyol, es va haver de renunciar als Països Baixos espanyols i el lliurament d'importants enclavaments estratègics com Gibraltar i Menorca a la Gran Bretanya que van ressonar, i Gibraltar encara ressona, com un colp profund.

La pèrdua d'estos territoris va ser més que un revés geogràfic, va implicar el començament d'una disminució del poder polític i territorial en l'escenari mundial, representant un colp a la influència global i la projecció de poder dels regnes d’Espanya durant el seu apogeu. Els impactes econòmics, estratègics i geopolítics d'esta disminució territorial no poden subestimar-se. La desintegració dels llaços històrics i culturals amb els territoris cedits van deixar, a pesar del pas dels segles, unes cicatrius molt profundes en la consciència col·lectiva que perduren fins a l’actualitat.

El regnat de Felipe V també va implicar l'inici de reformes administratives i econòmiques rellevants. La centralització absolutista del poder va implicar que regnes i cultures històriques intentaren ser esborrades a colp de decret i sang, generant uns sentiments nacionalistes als territoris assimilats que hui encara perduren, i que són, sense dubte, conseqüència de l’arribada al poder de “los Borbones”.

Si Felipe V haguera mantingut els diferents regnes que conformaven les Espanyes, respectant els furs de cada un d’ells, no sé què haguera passat. Això és política ficció. Però segurament que no estaríem com ara, amb nacions demanant la independència que tenien abans de la seua arribada al poder.

Si algú ha fracturat i trencat Espanya al llarg dels segles han sigut “los Borbones”. Durant el seu regnat, per exemple, es van independitzar la pràctica totalitat de les colònies, trencant tots els llaços amb Espanya i la corona. Repasseu la història. Per desgràcia per a les nacions de l’estat Espanyol, “los Borbones” sempre tornen. O ens els tornen, vius o morts.


Mapa del Regne d'Espanya en què es presenta la divisió territorial amb la classificació de totes les Províncies de la Monarquia Borbona segons el règim legal especial comú en ells. 
(Jorge Torres Villegas, 1852).

[Publicat en el periòdic l'Expressió en novembre de 2023]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  Per Enric Casado      En els últims anys, estan emergint “democràticament” líders ultraconservadors, amb clars tints feixistes. Trump als ...