divendres, 19 de març del 2021

Les Falles allà pel segle XIX

Per Enric Casado

En un segon any sense falles, i amb les falles i la indústria fallera molt fotuda, vull fer un poc de memòria, i donar esperança. La nit del 17 de març de 1873 els fallers de la plaça de l'Estació de València s'havien reunit per sopar i anar a plantar la falla. En aquella època les falles duraven un dia, en realitat només unes poques hores. Els monuments es plantaven la matinada del 18, s'esposaven a la curiositat del públic, i es cremaven a penes arribava l'obscuritat de la nit, sempre la vespra de Sant Josep.

El sopar havia acabat i algú va comentar que podrien donar-se pressa, que feia molt d'aire i podia ploure. En pocs minuts els fallers eixiren al carrer dispostos a plantar el cadafal. Amb els trastos carregats en un carro, els fallers arribaren a la plaça on havien acordat alçar el cadafal. Les falles d'aquell temps no eren com les d'ara. Tenien forma quadrada, com un entaulat, i damunt, com en un escenari, es repartien tres o quatre figures –els ninots– que mostraven l'escena, sempre crítica i mordaç. Aquelles falles tenien una lectura frontal, i d'eixa manera havien de ser interpretades, posant-s'hi davant com si fora l'escenari d'un teatre. Quan pràcticament havien acabat de plantar la falla, l'oratge es va posar pitjor, alçant-se un temporal desbaratat, i en un tancar i obrir d'ulls, l'aire i la pluja tombaren a terra el cadafal, destrossant-lo. Les altres falles, més previsores o que havien fet el sopar més llarg, encara no n'havien plantat les seues, i assabentades del contratemps que els havia passat als fallers de l'Estació, decidiren plantar-les l'endemà.
Aquell any va ser excepcional, i les falles cremaren la nit del dia de sant Josep, i no la vespra com era costum. Un periòdic de l'època, el Diario Mercantil, va afirmar després d'aquell fet insòlit que les falles li pareixien «más propias del día [de Sant Josep] que de la víspera». Des d'aquell moment va anar introduint-se gradualment el costum de cremar les falles el mateix dia de Sant Josep. Però només cremar-les, plantar-les va seguir sent una tradició de la vespra, i la celebració va passar de durar sols un dia a durar-ne dos. Entre la plantà i la cremà calia ocupar el temps, i així va nàixer tota la parafernàlia fallera: despertades, traques, focs d'artifici, mascletades, cercaviles, desfilades, ofrena, visites a les altres falles, el casal, esmorzars, dinars, berenars, sopars, ressopons, balls, música, bandes, indumentària i tot un llarg etcètera que des de llavors ompli la festa fallera d'exuberància, soroll, desgavell, mediterraneïtat, barroquisme i alegria. 

Sé que l'any vivent tindrem unes falles excepcionals.

Foto i bunyols 2021: Elena Pineda

[Publicat en el periòdic l'Expressió en Març de 2021]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  Per Enric Casado      En els últims anys, estan emergint “democràticament” líders ultraconservadors, amb clars tints feixistes. Trump als ...