dilluns, 15 de juliol del 2024

INTEL•LIGÈNCIES “NATURALS”

Per Enric Casado

Joan va encendre l’ordinador, va entrar en una coneguda Intel·ligència Artificial, i li va fer una pregunta: Si definisc la socialdemocràcia com una ideologia política, social i econòmica que busca donar suport a les intervencions estatals, tant econòmiques com socials, per a promoure major equitat econòmica i justícia social en el marc d'una economia capitalista, i que implica un compromís amb la democràcia representativa, mesures per a la redistribució de l'ingrés i regulació de l'economia en les disposicions d'interés general i l’estat de benestar, ¿com definiries l'extrema dreta?

I la Intel·ligència Artificial li va contestar:

L'extrema dreta, també coneguda com a dreta radical o ultradreta, se situa en l'extrem oposat de l'espectre polític a la socialdemocràcia que has definit. Es caracteritza per un conjunt d'idees i moviments que se situen a la dreta de l'espectre polític convencional, defensant posicions ultranacionalistes, autoritàries, antidemocràtiques i, en alguns casos, violentes.

Diferències clau entre la socialdemocràcia i l'extrema dreta:

Economia:

• Socialdemocràcia: Defensa una economia mixta amb intervenció estatal per a la redistribució de l'ingrés, regulació i protecció social. Cerca un equilibri entre el mercat i l'estat.

• Extrema dreta: Propugna un lliure mercat radical amb mínima intervenció estatal, afavorint la privatització de serveis públics i la desregulació, excepte quan aquesta intervenció beneficia als interessos percebuts de la nació o grup dominant. Sol rebutjar l'estat de benestar i les polítiques redistributives.

Societat:

• Socialdemocràcia: Promou la igualtat social, la justícia social i els drets humans, incloent-hi els drets de les minories i col·lectius LGTBQ+. Defensa la tolerància, la inclusió i la multiculturalitat.

• Extrema dreta: Es caracteritza pel seu nacionalisme extrem, sovint xenòfob i racista. Sol oposar-se a la immigració, defensar l'homogeneïtat cultural i promoure valors tradicionals de manera restrictiva. En alguns casos, pot incórrer en discursos d'odi i discriminació.

Política:

• Socialdemocràcia: Defensa la democràcia liberal, les llibertats individuals i l'estat de dret. Cerca el consens i la participació ciutadana.

• Extrema dreta: Sol tindre tendències autoritàries, antidemocràtiques i populistes. En alguns casos, pot defensar règims repressius o nostàlgics de passats autoritaris. Desconfia de les institucions democràtiques i exalta la figura d'un líder fort.

Violència:

• Socialdemocràcia: Rebutja rotundament la violència com a eina política.

• Extrema dreta: En alguns casos, pot incloure grups violents o condonar l'ús de la violència per a aconseguir els seus objectius.

En resum, la socialdemocràcia i l'extrema dreta representen dues visions diametralment oposades de l'organització política, social i econòmica. La socialdemocràcia busca una societat justa, equitativa i democràtica, mentre que l'extrema dreta persegueix un ordre ultranacionalista, autoritari i excloent.

Joan es va quedar mirant la pantalla del portàtil, preguntant-se com podia ser que una intel·ligència artificial ho tinguera tan clar, i tantes i tantes intel·ligències “naturals” votaren l’extrema dreta. Però va tindre por, o vergonya, de preguntar-li-ho a l’ordinador.




[Publicat en el periòdic l'Expressió en juliol de 2024]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 Per Enric Casado      Només figures com Milei, Meloni o Trump, representants de l'extrema dreta, i que es defineixen com   “lliberals...