diumenge, 17 de juliol del 2022

DEL DESITJAT AL "FELÓN" (ELS BORBONS, II)

Per Enric Casado

Seguisc amb els Borbons. Mentre Josep I «Pepe Botella» regnava, tenia lloc la «guerra del Francés» (o de la independència) i Ferran VII i son pare Carles IV disfrutaven en l’exili de les rendes de Napoleó per regalar-li la corona espanyola.

Al temps, les corts de Cadis aprovaren la Constitució de 1812, la primera que va tindre Espanya i una de les més liberals dels seu temps. Establia la sobirania en la Nació —no en el rei—, la limitació dels poders del rei, la separació de poders, la llibertat d'impremta, o l’abolició del feudalisme i la desaparició de la inquisició, entre altres qüestions. A més, confirmava la ciutadania espanyola per a tots els nascuts en qualsevol territori de la corona espanyola, pràcticament fundant un sol país amb les províncies americanes, africanes i asiàtiques.

Quan Napoleó fou derrotat, va tornar en 1813 Ferran VII, com desitjaven les Corts. El primer que va fer fou derogar la Constitució de 1812, per retornar a un estat absolutista, sobre tot perquè sinó les rendes passarien a l’hisenda de la nació, i no a l’hisenda real, i això un Borbó no podia consentir-lo. Un bon Borbó no menysprea els diners. Per cert, com bon Borbó, va mantenir a son pare Carles IV desterrat a la cort papal de Roma, on va morir, per por a que reclamara la corona. Tota una lliçó d’ètica borbona. A Ferran VII al principi l’anomenaren «El Deseado» pel gran suport popular que va tindre. Després, al considerar-lo cruel i malvat, va rebre el sobrenom del rei «El Felón».

En morir Ferran VII, va heretar la corona als tres anys Isabel II «La de los tristes destinos», després de la “Pragmàtica Sanció” que derogava la “Llei Sàlica”, que impedia accedir a les dones a la corona. Això va provocar la revolta de l’infant Carlos María Isidro de Borbón, germà de Ferran VII, el que hauria segut l’hereu, provocant les tres guerres carlistes, que van ensagnar el país al llarg del segle XIX. Una més dels Borbons, que no volen amollar el poder ni a bastonades.

Va ser nomenada com a regent sa mare, Maria Cristina de Borbó-Dos Sicilias. Davant dels escàndols que va provocar la regent en la cort, en 1840 va ser substituïda pel general Espartero, qui fou obligat a abandonar el càrrec en 1843.

Isabel no tingué cap afecte per part de sa mare, i ningú es va preocupar de donar-li una educació adequada. Tots, progressistes o moderats, partien d’un principi bàsic: quan més ignorant fora, més fàcil resultaria servir-se d'ella i manipular-la. S’afirmava que a penes si sabia llegir i escriure, ni sumar o restar. Els seus únics entreteniments eren els joguets i els gossets.

Per evitar altra regència, amb només 13 anys, Isabel II fou nombrada major d’edat. Ja teníem altre, en este cas altra, Borbó al tron. I continua.

  

Caricatura de Caricatura de Jose I, Pepe botella, germà de Napoleó Bonaparte (Rei d'Espanya, menys de Catalunya, que fou agregada a l'imperi Francés)

[Publicat en el periòdic l'Expressió en Juliol de 2022]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 Per Enric Casado      Només figures com Milei, Meloni o Trump, representants de l'extrema dreta, i que es defineixen com   “lliberals...