divendres, 7 de juny del 2024

EL SILENCI ENFORTEIX A LA DRETA

Per Enric Casado

    Joan observa cada dia el ressorgiment de l'extrema dreta com una amenaça palpable i persistent per a totes les democràcies, que posa en risc valors fonamentals com la llibertat, la igualtat i la justícia social. Però també veu com un risc a aquells votants d'esquerra que, per desil·lusió o apatia, s'abstenen esperant que algú a qui no voten els solucione els problemes. Joan creu que ara, més que mai, hem de mobilitzar-nos i votar per frenar l'avanç de l'extrema dreta.

    La desil·lusió i l'apatia entre els votants d'esquerra són comprensibles per a Joan. Sap que se senten desencantats, frustrats per les promeses incomplides. Per això, els partits d’esquerra d’han de posar les piles i governar com toca. No obstant això, eixa desil·lusió té conseqüències greus. L'extrema dreta, amb un discurs populista i polaritzant, s'alimenta de la inacció del votant d’esquerres. Cada vot no emés és una oportunitat perduda per a defensar els drets i llibertats que tant han costat aconseguir.

    La democràcia està en joc. L'extrema dreta vol desmuntar les Institucions democràtiques i soscavar l'estat de dret. Ataquen la llibertat de premsa, qüestionen la independència judicial i fomenten la desconfiança en les institucions públiques. Joan sap que la història ens ha demostrat en repetides ocasions que quan l'extrema dreta arriba al poder, les primeres víctimes són les llibertats civils i els drets humans.

    L'esquerra, a pesar de les mentides de l'extrema dreta, lluita per la justícia social, la redistribució equitativa de la riquesa i l'accés universal a serveis essencials com la salut i l'educació. Joan és conscient que abstindre's és renunciar a estos valors i permetre a l’extrema dreta imposar polítiques que aprofundisquen en la desigualtat, l'exclusió i la injustícia social, afavorisquen a les elits econòmiques i marginen els sectors més vulnerables de la societat.

    L'extrema dreta també nega l'existència del canvi climàtic, retardant les accions necessàries per a detindre esta crisi global. L'esquerra reconeix la urgència d'enfrontar el canvi climàtic amb polítiques sostenibles i responsables. Cada votant d'esquerres que no vota impedeix que s'implementen polítiques que protegisquen el nostre futur. Joan sap que el planeta no pot esperar.

    Amb el nostre vot hem de lluitar contra la polarització i l'odi fomentats per l'extrema dreta, i els seus còmplices, la dreta tradicional. La seua retòrica cerca enfrontar-nos els uns als altres, creant un ambient d'hostilitat i conflicte. L'esquerra, per contra, promou la solidaritat, el diàleg i la inclusió.

    Joan recorda les cites de Franklin D. Roosevelt: «Ningú privarà mai al poble estatunidenc del dret a votar, excepte el mateix poble estatunidenc, i l'única manera de fer-ho és no votant.» O la de Martin Luther King Jr. «Les nostres vides comencen a acabar el dia que guardem silenci sobre les coses que importen.» És senzill, tu decideixes. 

    El silenci té conseqüències i el vot importa.




[Publicat en el periòdic l'Expressió en maig de 2024]

 Per Enric Casado      Només figures com Milei, Meloni o Trump, representants de l'extrema dreta, i que es defineixen com   “lliberals...