diumenge, 17 de setembre del 2023

LA ULTRADRETA I LES "FAKE NEWS”

Per Enric Casado

La ultradreta i les “fake news”, les conegudes “notícies falses”, estan interconnectades per promoure agendes polítiques autoritàries. Durant els règims feixistes del passat, la difusió de desinformació fou un instrument per consolidar el poder i controlar a les masses. Les notícies falses també son utilitzades per països o governs hostils, organitzacions terroristes, i inclús per empreses per difondre informació incorrecta sobre els seus competidors

La propagació d'informació errònia i falsa no sols confon i enganya a les persones, sinó que també mina la confiança en els mitjans de comunicació. Les notícies falses son utilitzades per a exacerbar divisions socials i erosionar les institucions democràtiques. Comprendre esta relació és essencial per contrarestar la desinformació i protegir la democràcia, per la qual cosa és crucial fomentar l'educació mediàtica i la verificació rigorosa dels fets.

És imperatiu que les persones aprenguen a discernir entre informació precisa i desinformació. L'alfabetització mediàtica ha de capacitar als ciutadans per verificar fets, identificar danys i perjuís i comprovar la informació abans de compartir-la, contrastant-la i consultant fonts de confiança.

Els professionals del periodisme també han de continuar amb les seues investigacions rigoroses i consultar diverses fonts abans de publicar una notícia. Per això és fonamental donar suport als mitjans de comunicació que proporcionen informació precisa i ben fonamentada per contrarestar la propagació de les notícies falses.

Resulta essencial que les plataformes tecnològiques implanten algorismes i eines de verificació per identificar i limitar la difusió de notícies falses. A més, les plataformes haurien de promoure la divulgació d'articles provinents de fonts de confiança i desacreditar aquelles que propaguen notícies falses.

No obstant això, per abordar este desafiament, es requereixen mesures legals que establisquen límits a la difusió deliberada d'informació falsa. Estes mesures han de salvaguardar la llibertat d'expressió, però també imposar responsabilitats a aquells que difonen desinformació. Això és particularment important quan les notícies falses tenen com a objectiu difamar individus o danyar comunitats senceres. La implementació efectiva de lleis contra les notícies falses pot dissuadir la seua propagació i preservar la confiança de la informació.

Enfrontar les notícies falses i la lluita per la veritat informativa representa un desafiament colossal. Però és imprescindible per a preservar la integritat de la informació i construir una societat basada en fets verificables. Una societat millor informada, protegida contra la desinformació, democràtica i lliure de la influència de la ultradreta, el feixisme i altres forces antidemocràtiques ha de ser el nostre objectiu.






[Publicat en el periòdic l'Expressió en setembre de 2023]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  Per Enric Casado      En els últims anys, estan emergint “democràticament” líders ultraconservadors, amb clars tints feixistes. Trump als ...