La nit Sant Josep, mentre crema la falla, Tomàs sent una satisfacció molt especial. El monument, a banda de ser preciós, està construït amb uns nous materials menys perjudicials per al medi ambient, de fàcil reciclatge i ràpida combustió, i que no li han eixit més cars a la comissió.
En un principi, Tomàs es pensava que això de la sostenibilitat de les falles es tractava només d’evitar els efectes contaminants causats per la cremà. Però va anar descobrint que també era molt important abordar el tractament dels residus que produïen durant les seues activitats (com els sopars i dinars, o les cercaviles), la racionalització del consum energètic (la il•luminació del casal, de la falla...), o la contaminació acústica generada per la festa (i no només la dels coets, sinó també el volum de la música i el respecte als horaris).
A poc a poc va explicar a la comissió de la falla que havien d’implicar-se en la gestió medi ambiental de la festa, i impulsar la sensibilització i conscienciació dels fallers i falleres respecte de la sostenibilitat, i divulgar-ho entre els veïns i visitants. I que havien d’adoptar mesures per combatre i compensar el canvi climàtic,
Començaren per posar en pràctica algunes mesures senzilles, com evitar generar residus innecessaris i reciclar i separar-los dins del casal; canviar la il•luminació per leds i elegir aparells de baix consum i alta eficiència. I a ser conscients que quan qualsevol menjar mediterrani i saludable, com la paella, estaven col•laborant a la sostenibilitat del medi ambient. I a utilitzar vaixella i coberts reutilitzables, i oblidar-se dels gots, plats i coberts de plàstic.
I el colofó d’enguany havia sigut el monument. Perquè així, mentre es cremava la falla, tots sabien que estaven col•laborant amb la sostenibilitat del planeta, i podien gaudir del foc i la festa sense tanta por pel futur i amb molta més llibertat.
* Eslògan del Pacte per la sostenibilitat de les Falles
[Publicat en 2020 en el Llibret de la Falla Plaça Malva (Alzira), "Tro d'Avís"]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada